search
ILLUSIONISTI
Draama | Animaatio | 2010

Lumoava animaatiohelmi

Kolminkertaisesti Oscar-nomineeratun eurooppalaisen animaation taiturin Sylvain Chomet'n Illusionisti (L'Illusionniste) perustuu Jacques Tatin käsikirjoitukseen. Lumoava tarina kertoo ikääntyvästä taikurista, jonka silmänkääntötemppujen hehku jää uuden populaarikulttuurin jyräämäksi ja taiteilija itse joutuu tien päälle. Matkallaan mies tutustuu nuoreen tyttöön ja ystävykset jatkavat matkaa yhdessä. Mestari Tati itse herää henkiin käsikirjoituksensa taikurihahmossa, joka on sympaattinen kuin Tatin alter ego Herra Hulot konsanaan.Visuaalisesti huikea ja emotionaalisesti puhutteleva animaatio sopii kaikenikäisille. Se on ulkoasultaan riittävän simppeli viehättääkseen lapsia, teemoiltaan riittävän syvä puhutellakseen aikuisia ja lisäksi niin älykäs, ettei se jätä kylmäksi kyynikoitakaan.Oscar- ja Golden Globe -nomineeraukset eivät suinkaan jääneet Illusionistin ainoiksi ansioiksi elokuvan kansainvälisillä kilpa-areenoilla, vaan Sylvain Chomet on voittanut Illusionistillaan lukuisia palkintoja. Ohjaajan edellinen animaatio Bellevillen kolmoset nähtiin suomalaisilla valkokankailla vuonna 2003.

****1/2 Ilta-Sanomat (TP)
Chomet's piirrosjälki on hienostuneen kaunista ja melko realistista … Illusionistin kymmenen viimeistä minuuttia lukeutuvat kuluvan elokuvavuoden kauneimpiin ja koskettavimpiin.

Skenet.fi (OH)
Jacques Tatin piirretty alter ego valloittaa Sylvain Chomet’n esteettisessä täysosumassa.

**** Helsingin Sanomat (LV)
Illusionisti on kuin lahja. Miten muuten kuvailla elokuvaa, josta voi aistia mestari Jacques Tatin kosketuksen? Tati on taas hetken läsnä valkokankaalla. […] Chomet on tehnyt [Tatin] tarinasta upean animaation.

***** filmgoer.fi (TP)
Sylvain Chomet sovitti Jacques Tatin vanhan käsikirjoituksen tyylikkääksi piirroselokuvaksi, jossa epäilyttävästi Tatin alter-ego Herra Huloa muistuttava taikuri etsii itseään.

**** Iltalehti
Chomet luo itse työryhmineen illuusion henkiin heränneestä mestarikoomikosta. Taikurin hahmo on viimeistä kynänpiirtoa myöten täydellinen kopio esikuvastaan. Tatin eleet, ilmeet ja poseeraukset piirtyvät esiin taianomaisesti, aivan kuten elokuvassa Enoni on toista maata (1958), joka pyörii Cameo-nimisessä teatterissa animoidussa Edinburghissa.

**** YLE Uutiset (ER)
Illusionisti on kunnianosoitus Jacques Tatin taiteelle

**** Episodi (NH)
Illusionisti on perinnetietoinen, älyllä ja taidolla toteutettu animaatioelokuva.