search
BALLADI VALKOISESTA LEHMÄSTÄ
2020

Berliinin elokuvajuhlien kilpasarjassa ensi-iltansa saanut draamaelokuva on mestarillinen katsaus iranilaisnaisen elämään ja kaikkiin niiihin valheisiin, joita hänelle syötetään.

Minan elämä kääntyy ylösalaisin, kun hän kuulee, että hänen teloitettu puolisonsa olikin ollut syytön rikokseen, josta mies tuomittiin. Viranomaiset pahoittelevat virhettä ja tarjoavat rahallista korvausta, mutta mikä olisikaan riittävä korvaus menetetystä puolisosta, lapsen isästä, yhdestä varastetusta elämästä? Aivan kuin suunnattomassa surussa ja järkytyksessä ei jo olisi riittävästi kannettavaa, Mina tulee myös yhteiskunnassa heikommaksi, sillä leskenä hänellä on vähemmän valtaa kuin koskaan. Hänet on pian potkittu töistä, häädetty asunnosta ja painostettu naimaan tyrkky lankomies. Mina itse aloittaa hiljaisen taistelunsa kyynistä virkakoneistoa vastaan ja tekee sen itsensä ja tyttärensä vuoksi, oikeudentuntonsa ohjaamana. BALLADI VALKOISESTA LEHMÄSTÄ on koskettava katsaus iranilaiseen naisen elämään ja puheenvuoro oikeudenmukaisuuden puolesta.

Suomen elokuvasäätiön maahantuontituki 2021.

★★★★ Demokraatti (RA)
"Elokuvasyksy aukeaa komeasti: briljantti kuvaus teloitetun miehen leskestä ja tämän elämään koputtavasta vieraasta -- Balladi valkoisesta lehmästä tuntuu pieneltä ihmeeltä. Sen viimeisen päälle hallituissa ja hillityissä kuvissa iranilainen yhteiskunta avautuu kuin appelsiini."

★★★★ Helsingin Sanomat (PA)
"Iranilainen uutuus­elokuva pureutuu terävästi maan yhteis­kunnallisiin epäkohtiin ja naisen asemaan"

★★★★ Episodi (NI)
"Balladi valkoisesta lehmästä on mielenkiintoinen elokuva etenkin kulttuurikuvauksensa takia. On kiehtovaa päästä tirkistelemään patriarkaattista ääriuskonnollista yhteiskuntaa naisen silmin. Kun Mina esimerkiksi yrittää vuokrata uutta asuntoa, asunnonvälittäjä kertoo hänelle, ettei asuntoja vuokrata leskille, kissan tai koiran omistajille tai narkkareille. Siinäpä sitä saa tuntumaa omaan arvoonsa. -- On nostettava iso hattu Moghadamille. Hän on erityisen rohkea nainen uskaltaessaan arvostella maansa tapoja ja lakeja näin suoraan. Maailmassa on nimittäin vielä useita valtioita, joissa vääristä mielipiteistä joutuu vastuuseen – ja vielä pahempaa."

★★★★ Turun Sanomat
"Balladi valkoisesta lehmästä muuttaa vaikuttavasti melodraaman elämäksi"

★★★★ Me Naiset

★★★★ Film-O-Holic.com (TM)
"Vahva osoitus iranilaisen draamaelokuvan kyvystä kertoa universaaleja tarinoita kulttuurisesti spesifissä kontekstissa, mitä edes valtiovalta sensuurikoneistoineen ei pysty estämään."

Eeva (AJ)
"Puhuttelevin ihmissuhde-elokuva aikoihin"

Kaleva (TV)
"Vahva ny­ky­draa­ma Ira­nis­ta"


  • infoInfo
    Ensi-ilta:05.08.2022
    Elokuvan nimi:Balladi valkoisesta lehmästä
    Elokuvan muut nimet:Ghasideyeh gave sefid
    Ikäraja:12
  • perm_mediaMateriaali