search
1944
Draama | Sota | 2015

Vuonna 1944 Viron kansa oli jakaantunut kahtia, sillä virolaisia miehiä oli sodan aikana pakkovärvätty niin Neuvostoliiton kuin Saksankin joukkoihin. Pian virolaiset sotilaat huomaavat taistelevansa omia maamiehiään vastaan. Riippumatta siitä, voittaako Saksa vai Neuvostoliitto sodan, Viro häviää varmasti.

Kansainvälisesti menestynyt ja Virossa ennätykselliset katsojaluvut kerännyt näyttävä sotaelokuva kertoo tarinan vaietusta historiasta. Elokuva on herättänyt laajaa keskustelua myös Venäjällä, jossa sitä peilataan tämän päivän tapahtumiin. Suomenkin historia olisi voinut olla hyvin erilainen, mikäli taistelu Viron Sinimäillä olisi päättynyt toisin; on sanottu, että vuoden 1944 Kannaksen torjuntavoitto olisi muuttunut taisteluksi Helsinkiin maihinnousevaa puna-armeijaa vastaan, mikäli virolaiset eivät olisi niin sinnikkäästi taistelleet veli veljeään vastaan.

Rukajärven Tie ja Äideistä parhain -elokuvien tuottajan uutuus 1944 on vaikuttava elokuva poikkeuksellisesta historiallisesta tilanteesta ja sodasta, jossa ei ollut voittajia.

Elokuvan on ohjannut Elmo Nüganen ja käsikirjoittanut Leo Kunnas ja sen ovat tuottaneet Ilkka Matila (MRP Matila Röhr Productions) ja Kristian Taska (Taska Film).

**** Helsingin Sanomat (PA)
1944 onnistuu olemaan sodanvastainen ilman melodramaattisia painotuksia, kliseitä ja liian ilmeisiä aineksia.

**** Seiska
…hyvä ja realistinen sotakuvaus

**** Forssan Lehti
1944 avaa naapurimaamme Viron julmaa historiaa vahvoilla viilloilla

Forssan Lehti
Vahva ja vaikuttava sotaelokuva, jonka lohduton perspektiivi on rankan henkilökohtainen ja raastavan totta. 

**** Keskisuomalainen
Jos Kätilö on jo katsottu, tästä on hyvä jatkaa. Elokuvat täydentävät tapahtumillaan toisiaan.

Metro
Eikö tämä virolais-suomalainen yhteistuotanto voisi julistaa maidemme yhteiseksi uudeksi Tuntemattomaksi sotilaaksi, sillä sen näkökulma on Väinö Linnaa terävämpi ja sodan kuvaus kansainvälistä huipputasoa?